Einde looptijd hypotheek

Gecontroleerd op 20 januari 2022

Mijn hypotheek loopt af, wat nu?

Of uw hypotheek aan het einde van de looptijd volledig is afgelost, hangt van de gekozen hypotheekvorm af. Een aflossingsvrije hypotheek is aan het einde van de looptijd niet afgelost. U heeft namelijk maandelijks alleen rente betaald (zie ook deze rekenvoorbeelden). Een levenhypotheek is aan het einde van de looptijd misschien ook niet helemaal afgelost. Dat hangt af van de hoogte van de uitkering van uw verzekering. Een annuïteiten-, lineaire of spaar-optie-hypotheek is aan het einde van de looptijd wel volledig afgelost.

Weet u wat u gaat doen als uw hypotheek afloopt en deze niet helemaal is afgelost?

Als u een aflossingsvrije of levenhypotheek heeft, dan lost u tijdens de looptijd niet af. Weet u al wat u met uw hypotheek gaat doen als deze afloopt? Terugbetalen, verlengen, opnieuw lenen of veranderen van hypotheekvorm? Als u weet wat u gaat doen als de hypotheek afloopt, bent u aflossingsblij.

U kunt zich het beste op tijd voorbereiden. Denk na over de vraag of u de hypotheek kunt terugbetalen of op een andere manier kunt (blijven) betalen. Als u voldoende overwaarde heeft op uw woning, kunt u de hypotheek waarschijnlijk terugbetalen. Maar overwaarde is alleen belangrijk bij verkoop van uw woning. Als u uw woning niet wilt verkopen, is het belangrijk dat u de hypotheek op een andere manier kunt blijven betalen. Het is daarom goed om de mogelijkheden nu alvast te onderzoeken, zodat u later niet verrast wordt.

Neem contact met ons op om uw situatie te bespreken

Wilt u meer inzicht in uw situatie? Neem dan contact met ons op. U vindt alvast een actueel overzicht van uw hypotheekgegevens in de persoonlijke inlogomgeving. Heeft u nog geen profiel? Dan kunt zich registreren met de brief die u van ons heeft gekregen. Maar ook als u geen profiel heeft bespreken wij graag met u wat u kunt doen. Bel ons dan even. Voor advies kunt u ook altijd contact opnemen met uw hypotheekadviseur.

Wilt u extra afossen?

Overweegt u om vervroegd al extra af te lossen op uw hypotheek? Via onderstaande link vindt u meer informatie.

Extra aflossen
Boven